Samenwonen

Vaak is het opstellen van een samenlevingsovereenkomst aan te bevelen om in aanmerking te komen voor dezelfde fiscale voordelen die gehuwden of geregistreerd partners kennen.

Arrow
Verwijder de rij

Column: 2

Samenwonen: de lusten én de lasten delen?

Als u geen huwelijk of geregistreerd partnerschap wenst, kunt u een samenlevingsovereenkomst sluiten. Daarin kunt u bijvoorbeeld regelen dat de gemeenschappelijke woning bij overlijden van u of uw partner aan de ander wordt toegewezen en dat uw partner recht heeft op uw nabestaandenpensioen.

Wie betaalt wat?

De notaris kijkt op zo’n tien tot twintig punten naar afspraken die u met elkaar kunt maken. En wat de gevolgen daarvan zijn. Dat varieert van de kosten voor de huishouding en wie welk deel hiervan betaalt tot het eventueel verzekeren van een risico op overlijden van een van u twee. Ook de gevolgen voor eventuele kinderen komen aan bod, zoals gezag en voogdij.

Hoe laat u de ander achter na uw dood?

Let op: een samenlevingscontract zegt niets over de erfenis van u aan uw partner (en andersom). Overlijdt u of uw partner, dan krijgt de ander niets, tenzij u een testament hebt. Lees meer over een testament maken.

Houdt u ook de zakelijke kant prettig?

Samenwonen doet u natuurlijk voor uw plezier. Als u het ook zakelijk goed regelt, leeft u een stuk plezieriger. Download daarom hiernaast de brochure ‘Samen verder’ of maak een gratis afspraak met BoldingDavids notarissen.

Wilt u de relatie stoppen? Lees hoe wij helpen met uw scheiding.

Meer informatie over Samenwonen?

Cliff Bolding helpt u graag verder.

Bel 0546 817140

Meer informatie over Samenwonen?

Diane Verbaan helpt u graag verder.

Bel 0546 817140

Informeer naar welke passende oplossing we u kunnen bieden

Kom in contact
×
Afspraak maken?