Appartement kopen

Wanneer u een woonhuis koopt, wordt u in de regel eigenaar van de grond en het huis. Bij een appartement is dat anders. Een appartementsrecht is het recht om een bepaald gedeelte van een gebouw exclusief te gebruiken, het appartement.

Arrow
Verwijder de rij

Column: 2

Het appartementsrecht

Alle appartementseigenaren zijn samen eigenaar van het hele gebouw en de grond. Een appartementseigenaar mag als mede-eigenaar alle ruimten gebruiken die voor gezamenlijk gebruik zijn bestemd, de zogenaamde gemeenschappelijke ruimten. Het gedeelte waarvan de betreffende eigenaar het uitsluitend gebruikrecht heeft, wordt privégedeelte genoemd.

Vereniging van Eigenaars

Iedere appartementseigenaar is verplicht lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren. Denk hierbij aan onderhoud van de ruimtes die door alle eigenaren worden gebruikt. Bij de splitsing van een gebouw in appartementsrechten wordt de VvE automatisch opgericht. De eigenaren van de appartementen zijn automatisch lid van die vereniging.

Het reservefonds

Iedere VvE moet een reservefonds opbouwen. Hieruit worden kosten betaald die niet jaarlijks voorkomen zoals bijvoorbeeld groot onderhoud voor het dak. Het reservefonds wordt gevuld doordat de appartementseigenaren hier maandelijks een bedrag in storten.

Als u een appartementsrecht koopt, neemt u ook het aandeel van de verkoper in het reservefonds over. De notaris zal bij het bestuur van de VvE een verklaring opvragen waaruit blijkt wat de totale omvang van het reservefonds is, hoeveel het aandeel van de verkoper hierin bedraagt en of deze schulden aan de VvE heeft. Dit om te voorkomen dat u als koper met de schuld van de verkoper wordt opgezadeld.

Meer informatie over Appartement kopen?

Laura Davids helpt u graag verder.

Bel 0546 817140

Informeer naar welke passende oplossing we u kunnen bieden

Kom in contact
×
Afspraak maken?